MEWA automaty do lodów

MEWA automaty do lodów

Innowacje

w naszych maszynach

Sterowanie

Sterowanie naszych maszyn opiera się na idei pomiaru gęstości masy w cylindrze. Pomiar konsystencji samego produktu, pozwala na dużo dokładniejszą kontrolę nad nim niż w rozwiązaniach z pośrednim pomiarem parametru temperatury. To odpowiednia konsystencja produktu jest pożądanym rezultatem, a temperatura potrzebna do jej uzyskania zależy od składników masy lodowej.

To rozwiązanie w połączeniu z oprogramowaniem stabilizującym pracę maszyny umożliwia ustawienie pożądanej konsystencji produktu niezależnie od stosowanej masy lodowej, oraz utrzymywanie jej na stałym poziomie przez cały okres produkcji. Dzięki temu uzyskujemy taki sam produkt w każdym momencie pracy maszyny. Regulacja odbywa się niezależnie dla każdego cylindra.

Sterowanie w połączeniu z wydajnością układu chłodniczego pozwala na uzyskanie prawdziwie twardych lodów o wysokiej gęstości typu „świderki”. Produkt taki nie tylko posiada najbardziej pożądane walory smakowe, ale także dzięki łatwości układania kolejnych warstw na wafelku z zachowaniem niewielkiej średnicy - najlepsze walory optyczne. Nie bez znaczenia jest tu także uzyskiwana dzięki temu oszczędność masy lodowej.

Po ustawieniu żądanej konsystencji produktu i wybraniu trybu pracy ,dalsze sterowanie odbywa się w sposób całkowicie automatyczny. Maszyna dostosowuje się do zwiększonego ruchu bądź jego braku. Liczne zabezpieczenia uniemożliwiają przeciążenie lub uszkodzenie podzespołów w razie awarii jednego z nich, bądź błędów w obsłudze. W przypadku poważnego problemu maszyna przechodzi w ochronny tryb awaryjny.

Sterowanie odbywa się z myślą o długiej żywotności najważniejszych podzespołów, nie wystawiając ich na przeciążenie lub pracę w niekorzystnych warunkach.

Interfejs

Nasze produkty standardowo wyposażamy w rozwiązanie z najwyższej półki – ekran dotykowy. Jest to rozwiązanie przyjazne użytkownikowi, intuicyjne w użyciu nawet bez zapoznawania się z instrukcją. Dzięki dostosowaniu do swojego celu, interfejs jest przejrzysty i nieskomplikowany.

Wszelkie wskazania parametrów pracy maszyny, oraz dostępne ustawienia prezentowane są za pomocą kolorowej, czytelnej grafiki. Zbędne staje się korzystanie z kombinacji klawiszy, oraz odpowiedniego czasu ich naciśnięcia. Wszystkie przyciski posiadają wyłącznie jedną funkcję, oraz są duże i zrozumiale opisane. Rozkład menu pozwala na szybkie i łatwe dotarcie do potrzebnej funkcji.

Podkreślić należy, że wszelkie komunikaty alarmowe wyświetlane są w formie tekstowej. Możliwa jest także diagnostyka podstawowych podzespołów. Pozwala to na szybsze zrozumienie problemu, także w przypadku potrzeby kontaktu z serwisem, oraz ewentualne usunięcie usterki.

Dostępny jest wskaźnik dni, które upłynęły od ostatniego mycia z opcją przypominania o konieczności przeprowadzenia kolejnego.

Możliwe jest wykonanie interfejsu w różnych językach, z opcją wyboru. Standardowe wykonanie posiada interfejs polski/angielski.

Licznik

Jest to nasze autorskie rozwiązanie opracowane specjalnie dla swojego zastosowania. Dzięki integracji ze sterowaniem maszyny pozwala nie tylko na liczenie lodów z podziałem na trzy lub dwie gramatury, ale także na całkowite zabezpieczenie przed możliwością zafałszowania jego wskazań. W praktyce niemożliwe jest wydawanie bez rejestracji tego faktu.

Zlicza wszystkie porcje nawet przy jednoczesnym otwarciu wszystkich dźwigni wydawania. Dzięki temu może być podstawowym narzędziem kontroli sprzedaży.

Umożliwia umycie maszyny bez wpływu na rzeczywistą ilość zliczonych porcji, jednocześnie uniemożliwiając wykorzystanie tego trybu do wydawania bez rejestracji. Tym samym uwalnia od konieczności jego codziennej kontroli.

Funkcjonalność wskazań, oraz ustawień licznika zapewnia ekran dotykowy. Dostęp do licznika jest możliwy tylko dla osoby uprawnionej poprzez podanie hasła. Pamięć licznika jest podtrzymywana przez baterię nawet przez bardzo długi okres czasu po odłączeniu zasilania.

Opcjonalnie aktywowaną funkcjonalnością jest „Asystent wydawania”, który za pomocą kolejnych sygnałów dźwiękowych podpowiada punkt osiągnięcia odpowiedniej gramatury. Pomaga wydawać lody osobom niewprawionym i ułatwia ich szkolenie.

Głowica

Zastosowana w naszej maszynie głowica to unikalne rozwiązanie typu odcinającego. Dźwignie wydawania pracują w poziomie, a ich zamknięcie powoduje natychmiastowe zatrzymanie wypływu masy lodowej. Dzięki temu umożliwia uzyskanie lodów o najlepszych walorach optycznych, oraz pozwala na lepszą kontrolę wielkości wydawanych porcji. W porównaniu do klasycznego rozwiązania z dźwigniami pracującymi w pionie, jest nieporównywalnie łatwiejsza w użyciu, co sprzyja również szybszej nauce wydawania.

Dzięki lekkości pracy dźwigni do obsługi nie jest potrzebne użycie jakiejkolwiek siły. Doświadczenie pokazuje, że osoby mające okazje pracować na maszynie z głowicą typu odcinającego nie chcą już powracać do starszych rozwiązań.

Otwarcie dźwigni jest rejestrowane przez trwały czujnik zbliżeniowy - niewrażliwy na zabrudzenie i kontakt z wodą.

Głowica wykonana jest z tworzywa sztucznego z dopuszczeniem do kontaktu z żywnością. Jej konstrukcja pozwala na łatwe rozebranie bez użycia narzędzi i wyczyszczenie jej elementów podczas mycia. Demontaż głowicy ułatwiają uchwyty na palce.

Cylindry i świdry

Cylindry i świdry wykonane są z najwyższą precyzją ze stali nierdzewnej. Świdry cechują się wzmocnioną, wytrzymałą konstrukcją zdolną sprostać przenoszonym obciążeniom. Sposób zamocowania wykonanych z tworzywa sztucznego skrobaków zapewnia skuteczność działania, a także wydłuża ich żywotność.

Rurki doprowadzające masę do cylindrów są chłodzone i posiadają demontowalne króćce umożliwiające ich wyczyszczenie.

Napęd świdrów realizowany jest poprzez wyjątkowo ciche i wytrzymałe motoreduktory. Staranność wykonania zapewnia odporność na zużycie cylindrów, uszczelniaczy, oraz głowicy. Zredukowana moc silników przyczynia się do energooszczędności maszyny.

Sterowanie

Sterowanie

Sterowanie naszych maszyn opiera się na idei pomiaru gęstości masy w cylindrze. Pomiar konsystencji samego produktu, pozwala na dużo dokładniejszą kontrolę nad nim niż w rozwiązaniach z pośrednim pomiarem parametru temperatury. To odpowiednia konsystencja produktu jest pożądanym rezultatem, a temperatura potrzebna do jej uzyskania zależy od składników masy lodowej.

To rozwiązanie w połączeniu z oprogramowaniem stabilizującym pracę maszyny umożliwia ustawienie pożądanej konsystencji produktu niezależnie od stosowanej masy lodowej, oraz utrzymywanie jej na stałym poziomie przez cały okres produkcji. Dzięki temu uzyskujemy taki sam produkt w każdym momencie pracy maszyny. Regulacja odbywa się niezależnie dla każdego cylindra.

Sterowanie w połączeniu z wydajnością układu chłodniczego pozwala na uzyskanie prawdziwie twardych lodów o wysokiej gęstości typu „świderki”. Produkt taki nie tylko posiada najbardziej pożądane walory smakowe, ale także dzięki łatwości układania kolejnych warstw na wafelku z zachowaniem niewielkiej średnicy - najlepsze walory optyczne. Nie bez znaczenia jest tu także uzyskiwana dzięki temu oszczędność masy lodowej.

Po ustawieniu żądanej konsystencji produktu i wybraniu trybu pracy ,dalsze sterowanie odbywa się w sposób całkowicie automatyczny. Maszyna dostosowuje się do zwiększonego ruchu bądź jego braku. Liczne zabezpieczenia uniemożliwiają przeciążenie lub uszkodzenie podzespołów w razie awarii jednego z nich, bądź błędów w obsłudze. W przypadku poważnego problemu maszyna przechodzi w ochronny tryb awaryjny.

Sterowanie odbywa się z myślą o długiej żywotności najważniejszych podzespołów, nie wystawiając ich na przeciążenie lub pracę w niekorzystnych warunkach.

Interfejs

Interfejs

Nasze produkty standardowo wyposażamy w rozwiązanie z najwyższej półki – ekran dotykowy. Jest to rozwiązanie przyjazne użytkownikowi, intuicyjne w użyciu nawet bez zapoznawania się z instrukcją. Dzięki dostosowaniu do swojego celu, interfejs jest przejrzysty i nieskomplikowany.

Wszelkie wskazania parametrów pracy maszyny, oraz dostępne ustawienia prezentowane są za pomocą kolorowej, czytelnej grafiki. Zbędne staje się korzystanie z kombinacji klawiszy, oraz odpowiedniego czasu ich naciśnięcia. Wszystkie przyciski posiadają wyłącznie jedną funkcję, oraz są duże i zrozumiale opisane. Rozkład menu pozwala na szybkie i łatwe dotarcie do potrzebnej funkcji.

Podkreślić należy, że wszelkie komunikaty alarmowe wyświetlane są w formie tekstowej. Możliwa jest także diagnostyka podstawowych podzespołów. Pozwala to na szybsze zrozumienie problemu, także w przypadku potrzeby kontaktu z serwisem, oraz ewentualne usunięcie usterki.

Dostępny jest wskaźnik dni, które upłynęły od ostatniego mycia z opcją przypominania o konieczności przeprowadzenia kolejnego.

Możliwe jest wykonanie interfejsu w różnych językach, z opcją wyboru. Standardowe wykonanie posiada interfejs polski/angielski.

Licznik

Licznik

Jest to nasze autorskie rozwiązanie opracowane specjalnie dla swojego zastosowania. Dzięki integracji ze sterowaniem maszyny pozwala nie tylko na liczenie lodów z podziałem na trzy lub dwie gramatury, ale także na całkowite zabezpieczenie przed możliwością zafałszowania jego wskazań. W praktyce niemożliwe jest wydawanie bez rejestracji tego faktu.

Zlicza wszystkie porcje nawet przy jednoczesnym otwarciu wszystkich dźwigni wydawania. Dzięki temu może być podstawowym narzędziem kontroli sprzedaży.

Umożliwia umycie maszyny bez wpływu na rzeczywistą ilość zliczonych porcji, jednocześnie uniemożliwiając wykorzystanie tego trybu do wydawania bez rejestracji. Tym samym uwalnia od konieczności jego codziennej kontroli.

Funkcjonalność wskazań, oraz ustawień licznika zapewnia ekran dotykowy. Dostęp do licznika jest możliwy tylko dla osoby uprawnionej poprzez podanie hasła. Pamięć licznika jest podtrzymywana przez baterię nawet przez bardzo długi okres czasu po odłączeniu zasilania.

Opcjonalnie aktywowaną funkcjonalnością jest „Asystent wydawania”, który za pomocą kolejnych sygnałów dźwiękowych podpowiada punkt osiągnięcia odpowiedniej gramatury. Pomaga wydawać lody osobom niewprawionym i ułatwia ich szkolenie.

Głowica

Głowica

Zastosowana w naszej maszynie głowica to unikalne rozwiązanie typu odcinającego. Dźwignie wydawania pracują w poziomie, a ich zamknięcie powoduje natychmiastowe zatrzymanie wypływu masy lodowej. Dzięki temu umożliwia uzyskanie lodów o najlepszych walorach optycznych, oraz pozwala na lepszą kontrolę wielkości wydawanych porcji. W porównaniu do klasycznego rozwiązania z dźwigniami pracującymi w pionie, jest nieporównywalnie łatwiejsza w użyciu, co sprzyja również szybszej nauce wydawania.

Dzięki lekkości pracy dźwigni do obsługi nie jest potrzebne użycie jakiejkolwiek siły. Doświadczenie pokazuje, że osoby mające okazje pracować na maszynie z głowicą typu odcinającego nie chcą już powracać do starszych rozwiązań.

Otwarcie dźwigni jest rejestrowane przez trwały czujnik zbliżeniowy - niewrażliwy na zabrudzenie i kontakt z wodą.

Głowica wykonana jest z tworzywa sztucznego z dopuszczeniem do kontaktu z żywnością. Jej konstrukcja pozwala na łatwe rozebranie bez użycia narzędzi i wyczyszczenie jej elementów podczas mycia. Demontaż głowicy ułatwiają uchwyty na palce.

Cylindry i świdry

Cylindry i świdry

Cylindry i świdry wykonane są z najwyższą precyzją ze stali nierdzewnej. Świdry cechują się wzmocnioną, wytrzymałą konstrukcją zdolną sprostać przenoszonym obciążeniom. Sposób zamocowania wykonanych z tworzywa sztucznego skrobaków zapewnia skuteczność działania, a także wydłuża ich żywotność.

Rurki doprowadzające masę do cylindrów są chłodzone i posiadają demontowalne króćce umożliwiające ich wyczyszczenie.

Napęd świdrów realizowany jest poprzez wyjątkowo ciche i wytrzymałe motoreduktory. Staranność wykonania zapewnia odporność na zużycie cylindrów, uszczelniaczy, oraz głowicy. Zredukowana moc silników przyczynia się do energooszczędności maszyny.